Masło ekstra – smakołyk z legendą

Miłym akcentem zakończyła się trwająca od kilku miesięcy impreza promująca potrawy i producentów spożywczych z województwa małopolskiego. Małopolski Festiwal Smaku bo nim mowa został rozstrzygnięty. W plebiscycie, w którym zaprezentowało się prawie 60 produktów i potraw, podwójny powód do zadowolenia mieli pracownicy Spółdzielni Mleczraskiej z Wieprza.

Ich sztandarowy produkt jakim jest Masło ekstra zostało nagrodzone zajmując w kategorii „Smakołyki z legendą” I miejsce. Ten sam produkt otrzymał także wyróżnienie w całym konkursie. Dobrze znane nie tylko mieszkańcom Wieprza masło zrobiło furorę trafiając w gusta jury i smakoszy uczestniczących w festiwalu. W wywiadzie, który zamieszczony został na portalu www.potrawyregionalne.pl Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej z Wieprza P. Józef Szłapa zdradził przepis na „najlepsze masło w całej Małopolsce”:  świeże, dobre jakościowo mleko zakwaszone kulturami maślarskimi, bez zbędnych dodatków i pewne jak się wyraził tajniki produkcyjne, których zdradzić nie mnożna.  


Przypomnijmy, że Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest: Województwo Małopolskie. Jest to impreza trwająca przez kilka miesięcy w trakcie której organizowane są kiermasze małopolskiej żywności w następujących kategoriach:

a) „Ekologiczne przysmaki”
b) „Tradycyjne specjały”
c) „Smakołyki z legendą”
d) „Jak u mamy”

Laureatami w plebiscycie w 2013 r. zostali:

1.     EKOLOGICZNE PRZYSMAKI: Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Osieka Jurajska malina zalana czarem pustyni
2.     TRADYCYJNE SPECJAŁY: Andrzej Pietrzyk ze Swojczan Charsznicka kapusta kwaszona
3.     SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ: Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza Masło ekstra
4.     JAK U MAMY: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa Staropolski krupnik

W Konkursie przyznano także następujące wyróżnienia:

1.     Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza Masło ekstra
2.     Zakład Masarski „AMIGOS” z Burzyna Schab nadziewany z Burzyna
Grand Prix: Antoni Piskorek z Nowej Wsi Żurek od Piskorka

Przypomnijmy także, że nie jest to jedyny sukces jaki w ostatnim okresie czasu odnieśli producenci żywności z naszej gminy. Otóż w czwartym półfinale VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się na wadowickim rynku 24 czerwca 2012 r. Grand Prix festiwalu zdobyła „Szynka z kością" z firmy Państwa Adama i Krystyny Bąk z Wieprza.